EQC 2016

Katılım: 15 ülkeden 40 takım
Kazanan: Paris Titans
İkinci: Deurne Dodo A
Üçüncü: METU Unicorns / Nottingham Nightmares (Ortak üçüncü)

EQC 2015

İkinci: Paris Frog
Üçüncü: Milan Meneghins

Avrupa Quidditch Kupası

Avrupa Quidditch Kupası, veya orijinal adıyla European Quidditch Cup (EQC), kulüp takımları bazında Avrupa’nın en prestijli turnuvası olup ilk defa 2012 yılında düzenlenmiştir. Turnuvanın amacı Avrupa’nın kulüpler bazında en iyi quidditch takımını belirlemektir ve bundan sonra her yıl düzenli olarak yapılması ön görülmektedir. Her sene kendi bölgesel kupalarında en iyi dereceleri alan takımlar, Uluslararası Quidditch Birliği ile Avrupa Quidditch Birliği’nin bölgelere verdiği kotalar dahilinde turnuvaya katılma hakkı kazanmaktadır. Buna göre Türkiye’nin şu anda turnuvaya 2 takım gönderme hakkı vardır ve bu takımlar Türkiye Quidditch Kupası ve Türkiye Quidditch Ligi ile belirlenmektedir.

İlk defa Fransa’da düzenlenen bu turnuvaya çoğu Fransız takımı olmak üzere sadece 6 takım katılmış ve kazanan yine bir Fransız takımı olan Paris Phénix olmuştur. İlkinden iki sene sonra 2014 yılında tekrar düzenlenen turnuva bu sefer Belçika’nın Brüksel şehrinde yapılmış ve gerçek manada uluslararası bir turnuva olmayı başararak 12 takımın katılımına ulaşmıştır. Bu turnuvada ipi göğüsleyen takım ise Birleşik Krallık’tan Oxford Chimeras olmuştur. 2015 yılında İngiltere’nin Oxford şehrinde Oxford Üniversitesi Quidditch Kulübü’nün (OUQC) ev sahipliğinde üçüncüsü düzenlenmiş ve turnuvaya 11 ülkeden 32 takım katılmıştır. En son şampiyon ise Paris Titans olmuştur.

Turnuvadan turnuvaya farklılık gösterebilse de EQC 2015’in formatı şu şekilde olmuştur: 32 takım önceden başarılarına göre belirlenmiş kuraların çekimi ile her biri dört takımdan oluşan sekiz gruba bölünür. İlk gün oynanan grup maçlarının ardından gruplarında ilk iki sırayı alan 16 takım, ikinci gün üst klasmanda turnuvaya devam ederken, üçüncü ve dördüncü olan takımlar ise alt klasmanda devam eder. Çapraz eşleşmelerle eleme usulü sonucu turnuvanın en iyi takımı üst klasman birincisi olur ve EQC Kupası ile altın madalyaya hak kazanır. Bu takımın ardından üst klasmanın ikinci ve üçüncüleri de sırasıyla gümüş ve bronz madalya alırlar. Bunun yanında alt klasmanın birincisi olan takım ise Tahta Kupa ile turnuva on yedincisi unvanını almaya hak kazanır.

2015 yılında Birleşik Krallık’ta yapılan turnuvaya Türkiye’den katılmaya, Türkiye Quidditch Kupası’ndaki başarılarıyla, METU Unicorns ve ODTÜ Hippogriffs hak kazanmıştır. Ancak METU Hippogriffs maddi imkansızlıklar sebebiyle turnuvaya katılamayacağını belirtmiş, sıradaki diğer takımlar da aynı sebepten katılma hakkını reddetmişlerdir. Turnuva birincisi Paris Titans ve üçüncüsü Southampton Quidditch Club ile aynı gruba düşen METU Unicorns gruptan üçüncü olarak çıkmış ve alt klasmanda yoluna devam ederek finalde Birleşik Krallık’tan Leicester Thestrals takımına yenilerek turnuvayı 18’inci tamamlamıştır.

EQC 2016'ya katılmaya ise METU Unicorns ve HÜ Phoenix hak kazanmış ancak Phoenix maddi imkansızlıklar sebebiyle sırasını BOUN Centaurs'a devretmiştir. Diğer ülkelerin katılım haklarının hepsini kullanamaması sebebiyle ülkemize bir tane daha katılım hakkı verilmiş ve İTÜ Honeybees'in katılımıyla, turnuvadaki takım sayımız 3'e çıkmıştır.